fredag 3 september 2010

Riktiga svenskar röstar inte på SD

"Sverige har blivit ett hårdare land att leva i" skriver de så kallade sverigedemokraterna (SD) i sitt bedrövliga valblad. De talar om "En nedmonterad välfärd, skenande arbetslöshet, . . . eskalerande brottslighet . . . ökade gruppmotsättningar . . . utbredd känsla av otrygghet och osäkerhet". Det är lögn eller våldsam överdrift, men det mesta skyller de förstås på invandringen. Precis så har nazister och andra antidemokrater propagerat i alla tider. Precis så har de försökt sprida osäkerhet och fientlighet mellan människor. "Ge oss Sverige tillbaka!", skriver de. Men varför ge ett fint land till så trångsynta människor? Riktiga svenskar röstar inte på SD.

De flesta jag känner är riktiga svenskar. De röstar inte på SD. De vill ha demokrati och utveckling. De ser individen - inte i första hand ursprunget, religionen eller gruppen. De vill Sverige väl. Många av dem kommer från andra länder, från Irak, Somalia, Danmark, Burundi och så vidare. Men de vill leva, arbeta och utvecklas i det här landet, i frihet. De är individer. De vill bidra till det här landet. De vill Sverige väl. De är riktiga svenskar.

Mot detta står Jimmy Åkessons och SD:s trångsynthet och främlingsfientlighet. De "vill ha tillbaka" ett Sverige som dessbättre egentligen aldrig har funnits. De spelar på en del människors osäkerhet inför nyheter och utveckling. De har oerhört mycket mer gemensamt med allsköns fundamentalister och antidemokrater världen över än med något som kan kallas svenskt eller demokratiskt. Riktiga svenskar röstar inte på SD.

2 kommentarer:

Joakim Larsson sa...

Hej Gunnar! Det här är första gången jag säger nåt på din blogg så jag tänkte hälsa så mycket den här gången eftersom vi väl förmodligen kommer att stormskälla på varann i fortsättningen. :-)

Gunnar Larsson sa...

Jag tänker inte stormskälla. Det räcker med att konstatera faktum. Vilket jag gjort.