måndag 9 augusti 2010

Burkan och liberalismen

Folkpartiets och Jan Björklunds utmärkta förslag om lagstöd för att förbjuda burka och niqab i skolan har vållat en del debatt. Så även i dagens UNT där Liberala Ungdomsförbundet (LUF) i Uppsala kritiserar förslaget, men kritiken har fått många kloka kommentarer.

Tyvärr har väl LUF i det här fallet missförstått en hel del av vad liberaler kämpat för under de senaste tvåhundra åren. Liberaler har arbetat för människans frihet och sett henne främst som en självständig individ, inte som en del av ett kollektiv. Bland annat däri skiljer sig liberalismen från till exempel socialismen. Liberaler har försvarat individens rätt till exempel gentemot stat och kyrka. Liberalismen går alltså stick i stäv med religiös fundamentalism, enligt min mening även med sådan som tvingar kvinnorna att dölja ansiktet. LUF borde istället uppmuntra unga kvinnor att uppträda som fria individer i samhället.

Därmed menar jag inte att man ska förbjuda kvinnor att bära burka i alla sammanhang, men att förfasa sig över ett förbud i skolan är mycket märkligt. Elever och lärare behöver kunna se varandra i ansiktet. Det är inget konstigt utan en självklarhet i ett fritt och demokratiskt samhälle.

LUF verkar ha råkat ut för en släng av en flummig och tyvärr rätt vanlig attityd, som på något sätt tar den demokratiska världen för självklar och har glömt att den skapades just i strid med religiös fundamentalism och förlegade föreställningar. Den kampen och den processen pågår än, både här och i de länder där fundamentalismen är starkast. Det är inget att skämmas för och det är bra att historieämnet har tagits till heders i skolan igen.

Inga kommentarer: