onsdag 19 oktober 2011

Rödgrön röra (för)stör Högbergsgymnasiet

Igår fattade kommunstyrelsen i Tierp ett mycket olyckligt beslut. Den rödgröna majoriteten trumfade igenom  nedläggning av tre program på vår gymnasieskola: Restaurang och Livsmedel, Barn och Fritid samt Industritekniska. Detta har redovisats i Arbetarbladet och UNT.

Bakgrunden är ett minskande antal elever, dels på grund av att ungdomskullarna blir mindre, dels för att runt 40 procent av eleverna väljer gymnasium utanför kommunen. Dessa problem finns även för Folkpartiet och Alliansen, men vi väljer en annan väg en den rödgröna. Vi vill utveckla skolan och öka dess konkurrenskraft. Vi vill se till att våra elever går ut grundskolan beredda för gymnasiet och med fullständiga betyg. Och vi vill att Högbergsgymnasiet ska ha en inriktning som ger eleverna arbete eller goda möjligheter till vidare studier och som säkrar framtiden för våra företag.

Det är aldrig roligt eller lätt att lägga ner program. När det ändå måste göras väljer vi att förorda nedläggning av  Restaurang och Livsmedel samt Estetiska programmet medan vi behåller Industriteknik samt Barn och Fritid. På så sätt får Högbergsskolan en tydlig inriktning mot det vi bör och kan vara allra bäst på, nämligen att i samarbete med våra företag utbilda våra ungdomar så att de kan få jobb eller gå vidare till universitet och högskola.

Nedläggningen av Industriteknik är direkt katastrofal. Varför vill den rödgröna röran sabotera det pågående arbetet med Teknikcollege? Teknikcollege innebär kvalitetshöjning och samarbete med industrin, som innehar majoritet i den regionala och den lokala styrgruppen. Det är också ett samarbete med Uppsala och Östhammars kommuner. Jag är övertygad om att Teknikcollege skulle innebära ett lyft för både Industritekniska och Teknikprogrammet. Det är synd och skam att kommunledningen hanterar gymnasiet så här!

Inga kommentarer: