söndag 24 juni 2012

Vargsommar?

Nu är det sommar och politiken tar delvis semester, det vill säga den del av politiken som består av möten och förberedelser för möten. Kanske kan det då bli lite mer tid för bloggande. Mitt första inlägg får handla om vargen.

Ämnet är ju aktuellt både genom den tragiska händelsen i Kolmårdens djurpark och vargangrepp på fårgårdar i Skållbo och Skaten tidigare i vår och nu i dagarna i Gräsö-arkipelagen. Händelser som den i Kolmården borde vara lätta att undvika om man lägger romantiken åt sidan, svårare då att kombinera dagens rovdjurspolitik med fårhållning och bevarandet av den biologiska mångfalden i resterna av våra hagmarker och slåtterängar.

Jag läser i UNT 22 juni ett citat från Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson på twitter apropå dödsolyckan i Kolmården: "Att kräva vargjakt på grund av den tragiska arbetsmiljöolyckan i Kolmården är som att kräva avväpning av jägare på grund av väpnade rån." Vad Karlsson gör i detta citat är att jämställa människa och djur, jägare och varg. Beteendet är lika farligt som tyvärr vanligt bland naturromantiker och också orsaken till detta blogginlägg. Vargar är rovdjur. Jägare är civiliserade människor, inte rånare.

Inga kommentarer: