tisdag 26 februari 2013

Stackars Italien!

Valet har tyvärr gjort Italien ostyrbart, vilket vår utmärkta europaparlamentariker Cecilia Wikström med viss förtvivlan konstaterar på sin blogg under rubriken Farsartad valutgång i Italien. Valutgången speglar ett land i politiskt förfall med vallagar som mer eller mindre garanterat ger upphov till svaga regeringar.
Det är också beklagligt att så många italienare uppenbarligen har det dåliga omdömet att rösta på pajaspartier som Grillos Movimento Cinque Stelle eller för den delen Berlusconis PDL. Den intresserade kan till exempel läsa artikeln Italian Parties Maneuver After Electoral Split i International Herald Tribune för lite mer insyn i eländet.

Mer bakgrund ger en rätt ny och mycket läsvärd bok om Italien, nämligen Göran Häggs Ett alldeles särskilt land. Boken behandlar Italien under de senaste 150 åren (det vill säga det enade Italien från runt 1860 till idag) - framför allt dess historia och dess politiska och kulturella liv. Mycket välskriven och mycket personlig (och inte alltid helt invändningsfri för min del) - ett nöje att läsa, åtminstone om man känner grunderna i modern europeisk historia sedan tidigare.

Italiens folk får inte glömma bort sin besvärliga historia och har mycket att göra upp med i sitt vackra land. Men det är de förvisso inte ensamma om. En liten början kan kanske vara att se Ettore Scolas film En alldeles särskild dag.

Inga kommentarer: