fredag 19 mars 2010

Plågsam men nyttig läsning

Då och då påminns man om att Stieg Larssons Millenium-böcker inte ligger så långt från verkligheten som man kunde hoppas och kanske tro. Jag tänker framför allt på att samhället alltför ofta väljer att blunda för sådant som är obehagligt eller obekvämt, inte sällan på grund av rädsla för makten eller för att stöta sig med andra. Ibland finns det människor som utnyttjar detta för egen vinning, men till andras skada.

Dagens Samhälle skriver om ett sådant fall i sin nätupplaga 16 mars. Det handlar om att Stefan Möller (M), ordförande i socialnämnden i Staffanstorp, avgått efter att Skånska Dagbladet avslöjat hur han låtit ett fosterbarn bo i ett uthus på sin gård och om hur två kommuner blundat för missförhållandena. Bakom länken till Skånskan - och länkarna från den artikeln - döljer sig förfärande läsning och utomordentligt journalistiskt arbete. Tack!

Jag tänker inte skriva mer om detta här - artiklarna måste läsas - men det är en nyttig påminnelse till alla och inte minst till dem som sysslar med socialt arbete.

Inga kommentarer: