tisdag 26 februari 2013

Stackars Italien!

Valet har tyvärr gjort Italien ostyrbart, vilket vår utmärkta europaparlamentariker Cecilia Wikström med viss förtvivlan konstaterar på sin blogg under rubriken Farsartad valutgång i Italien. Valutgången speglar ett land i politiskt förfall med vallagar som mer eller mindre garanterat ger upphov till svaga regeringar.
Det är också beklagligt att så många italienare uppenbarligen har det dåliga omdömet att rösta på pajaspartier som Grillos Movimento Cinque Stelle eller för den delen Berlusconis PDL. Den intresserade kan till exempel läsa artikeln Italian Parties Maneuver After Electoral Split i International Herald Tribune för lite mer insyn i eländet.

Mer bakgrund ger en rätt ny och mycket läsvärd bok om Italien, nämligen Göran Häggs Ett alldeles särskilt land. Boken behandlar Italien under de senaste 150 åren (det vill säga det enade Italien från runt 1860 till idag) - framför allt dess historia och dess politiska och kulturella liv. Mycket välskriven och mycket personlig (och inte alltid helt invändningsfri för min del) - ett nöje att läsa, åtminstone om man känner grunderna i modern europeisk historia sedan tidigare.

Italiens folk får inte glömma bort sin besvärliga historia och har mycket att göra upp med i sitt vackra land. Men det är de förvisso inte ensamma om. En liten början kan kanske vara att se Ettore Scolas film En alldeles särskild dag.

onsdag 20 februari 2013

Liberalism under lupp

Som så ofta skriver Håkan Holmberg klokt om liberalismen i dagens UNT under rubriken Ingen strid för liberalismen. Den signerade ledaren handlar om Centerpartiets vedermödor med sitt idéprogram och konstaterar med rätta att de i Centern som allra mest vill kalla sig liberaler, faktiskt inte är det.

Månggifte och avskaffad skolplikt har inget med liberalism att göra, vilket Holmberg visar i artikeln. De hör hemma i helt andra idétraditioner, vilka Annie Lööf borde lämna åt sitt öde. Det är högt på tiden att åter börja diskutera liberalismen brett och seriöst!

Gymnasiet och Tierps varumärke

Under rubriken Kamp om eleverna hårdnar skriver UNT.se 18 februari om Tierps gymnasium Högbergsskolan. I tidningens pappersupplaga (och e-tidning) samma dag finns mer läsning om satsningarna på Högbergsgymnasiet och Teknikcollege.

Det är innehållsrika artiklar som förtjänar bred läsning bland kommunens invånare. Vår kommun behöver en gymnasieskola och det vore mycket glädjande om fler elever valde att studera på hemmaplan. Inte minst viktiga är de tekniska utbildningarna Teknikprogammet, som är certifierat för Teknikcollege, och Industritekniska programmet, som nystartar till hösten med sikte på att bli en del av Teknikcollege. Företagens engagemang är imponerande och bådar gott för bra praktik och elevernas möjlighet till anställning i framtiden. Om kommunen och företagen gör sitt är det dags för alla våra elever och inte minst alla killarna att ta skolan på allra största allvar. Betygskillnaderna mellan tjejer och killar är alldeles för stora, inte minst i vår kommun.

Tierp kan bli mycket mer än vad många kanske tror - inte alla kommuner har sådan potential med många bra företag, mycket goda pendlingsmöjligheter och natur och kultur in på knutarna. Förutom ökat byggande behöver kommunen en stark gymnasieskola och grundskolor som förbereder eleverna väl - jag tror att det kan bli det allra viktigaste för kommunens "varumärke".


måndag 4 februari 2013

Försvaret är inget särintresse

Enligt DN.se 29 januari har statsminister Reinfeldt sagt att "försvaret är ett särintresse" apropå överbefälhavarens konstaterande att Sverige kan försvaras en vecka om anfallet inte är alltför omfattande.  Reinfeldts yttrande är lindrigt sagt märkligt. Försvaret är och har alltid varit en av statens centrala uppgifter. Det är oroväckande om statsministern betraktar allt som inte intresserar honom själv eller som han inte vill diskutera som särintressen. Eller om han bara är ute efter att platta till någon.

Artikeln i DN tyder på att statsministern tycker att övriga allianspartier behöver ta större plats. Och det kan man bara hålla med om.

För den som är intresserad av försvarsfrågor rekommenderas riksdagsledmoten (FP) Allan Widmans blogg.