torsdag 11 februari 2010

En bok - Konsten att vara invandrare

En av mina hjärtefrågor är integration. Mötet med människor från andra länder och kulturer är fascinerande och berikande. Kunskapen om och respekten för varandras kulturer är viktiga för ett gott samhälle.

För några veckor sedan anordnade Liberal Mångfald ett möte i Uppsala med författaren Andrzej Olkiewics, som flydde från kommunistdiktaturen i Polen till Sverige i slutet av 1950-talet. Det blev en givande föreläsning, som väckte många tankar och insikter om de svårigheter som kan möta immigranten.

Nu har jag läst författarens bok "Konsten att vara invandrare". Boken är lika fascinerande och lärorik som föreläsningen. Den innehåller en mängd berättelser och råd utifrån författarens egna erfarenheter och alla hans möten med människor i liknande situationer. Boken är viktig inte bara för invandrare till Sverige, utan också för alla svenskar som vistas en längre tid utomlands och för alla som är intresserade av ett gott samhälle i en allt mer global värld.

Kanske irriterande, men ändå tänkvärd, kan boken vara för den som resonerar så här: "Jag tycker illa om invandrare. Jag ska emigrera till ett land där de inte tar emot invandrare" (Hört på stan - ett citat ur boken). Men så resonerar väl inte du, käre läsare?

Läs gärna mer på http://www.konstenattvarainvandrare.se/.

Inga kommentarer: