söndag 7 februari 2010

Satsa på barn i behov av särskilt stöd!

Tierps kommun har som bekant stora sociala kostnader för barn och unga. Det har redovisats flitigt i media till exempel i samband med turbulensen inom RCB (Resurscentrum för barn) och genom en rapport från kommunens revisorer.

En stor anledning till de stora kostnaderna och det förfärliga lidande som kostnaderna återspeglar är bristen på förebyggande arbete och tidiga insatser. En del av problemet ligger solklart i skolan, bland annat genom att elever i behov av särskilt stöd inte garanteras det i den utsträckning som krävs, vilket Skolinspektionen, som gjorde en inspektion av samtliga skolverksamheter i Tierp under 2009, konstaterar i sin rapport. Arbetet mot kränkande behandling genomförs enligt rapporten inte heller på det sätt som reglerna kräver.

Detta är mycket allvarligt eftersom en problematisk skolgång är en del av problemet i många av de ärenden som når utskottet Barn och ungdom. Det säger sig självt att en besvärlig skolgång, kanske med mängder av misslyckanden och mobbing, kan knäcka människor. Tidigt stöd i skola och till familjer är nödvändigt för att på sikt kunna vända utvecklingen i kommunen. De insatser som görs där kostar pengar nu, men ger betydande besparingar på några år. Och spar lidande. Satsa nu!

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra idé att ge barn i behov av stöd redan tidigt, det spar pengar. Men då behövs det chefer som stöder personal ute i verksamheten, så de kan få tid och pengar till dessa åtgärder. Det är mycket som hänger ihop och behöver tänkas på för att det ska bli ett bra resultat.