torsdag 10 juni 2010

En utmärkt vision - 10000 invånare i centralorten

Rotary i Tierp vill ha 10.000 invånare i centralorten år 2020. Om detta skriver Arbetarbladet i artiklar 9 juni och 10 juni. Det tycker jag är en väldigt fin vision och om det verkligen skulle kunna gå så fort vore det väldigt roligt. Och även om det skulle dröja till 2030 vore det ett stort lyft både jämfört med utvecklingen hittills och med den tilltänkta översiktsplanen.

För att visionen ska kunna bli verklighet måste många goda krafter samverka och inställningen att det är för dyrt att bygga i Tierp brytas. Och företagsmarken vid bland annat motorvägen utnyttjas. Kan Tierp Arena bli det lyft som bryter trögheten?

Någon kan tycka att satsningar i centralorten är orättvist mot andra delar av kommunen. Åtminstone i det här fallet tror jag att det är fel att tänka så. En större och mer attraktiv centralort drar folk, pengar och företag också till andra delar av kommunen. Stagnerar centralorten så stagnerar hela kommunen. Men en väldigt viktig satsning i glesbygd vore vettigt bredband i hela kommunen. Jag har tagit upp den frågan åtskilliga gånger i kommunala sammanhang - kanske kan trögheten släppa både när det gäller byggande och bredband?

Inga kommentarer: