torsdag 10 juni 2010

Forshem i kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige fattade inget beslut om vårdboendet Forshem i tisdags, vilket rapporteras i
UNT och Arbetarbladet. En enig allians tvingade fram en återremiss. Jag tycker (förstås) att det var riktigt - inför ett så stort och viktigt beslut måste det finnas ett underlag som ger svar på många olika frågor och som inte bara tittar på en möjlig användning. Även om efterfrågan på vårdboende inte ökar nu, så kommer den att göra det i framtiden enligt verksamhetens egna bedömningar.

Kommunen ska enligt min mening ha en generös inställning till parboende (att makar får bo tillsammans på vårdboende om de så önskar) och det kommer sannolikt också att öka behovet av platser. Men det är också möjligt att kommunen på några års sikt istället bör bygga ett helt nytt vårdboende, vilket är på tal i Östhammar.

Men förslaget till gruppbostad och dagverksamhet för funktionshindrade på Forshem är enligt min mening också bra och fyller ett viktigt behov. Vilket visar att beslut ibland är svåra och bör ha bra och allsidiga underlag.

Under alla omständigheter tror jag att det var ett riktigt beslut att skapa ett demenscentrum i kommunen trots att Wesslandia i Karlholmsbruk ger längre resvägar för många anhöriga.

Inga kommentarer: